top of page
Search

Magnezij i zašto ne zelite biti sa njime u deficitu !!

Magnezij djeluje protiv starenja.

Uzimanje magnezija poboljšava:

 • bolji san i manje stresa

 • bolji fokus

 • učinkovitiji trening

 • Smanjuje grčeve u mišićima i glavobolju

 • Regulira krvni tlak i glukozu u krvi

Uzimajte magnezij. Usporite svoje starenje !!
Jeste li umorni od lošeg sna i okretajući se cijelu noć?

Imam tri riječi za tebe.

 • Magnezij

 • inozitol

 • glicin.

Ova 3 će vam promijeniti san i kvalitetu života - nesto više o tome niže!!


KOLIKO JE MOCAN I BITAN ?

• PROIZVODNJA ATP-a


Magnezij je bitan za brojne tjelesne funkcije u organizmu koje utječu na funkciju mišića poput sinteze ATP-a i ravnoteže

elektrolita. Upravo zbog njegova doprinosa održavanju normalne funkcije mišića i razine glukoze u krvi magnezij se istražuje kao potencijalno

ergogeno sredstvo. Tjelesna aktivnost i magnezij u uzajamnom su odnosu pri kojemu prva regulira distribuciju i iskoristivost magnezija, dok je on

zaslužan za snagu i kardiorespiratornu funkciju. Osobe koje se aktivno bave tjelesnom aktivnošću i sportaši pod rizikom su od deficita magnezija

zbog povećanih potreba za ovim elementom, a često i zbog njegova smanjenog unosa prehranom. Istraživanja pokazuju da tjelesno aktivne osobe

koje imaju neadekvatan status magnezija u organizmu, neovisno o svojoj dobi, imaju koristi od unosa magnezija u obliku dodatka prehrani, jer on

izravno utječe na funkcionalne sposobnosti bilo da se radi o aerobnim ili anaerobnim aktivnostima.

• SINTEZA DNA/RNA


RNA i DNA su nukleinske kiseline, ali se razlikuju u tri važna elementa. Prvo , za razliku od

DNA koja je dvostruka zavojnica, molekula RNA je samo jednostruko uvijena u većini svojih

bioloških uloga i ima daleko manji lanac nukleotida. Drugo, dok DNA sadrži šećer

deoksiribozu, RNA sadrži ribozu. Ove hidroksilne grupe čine RNA manje stabilnom

molekulom od DNA jer su daleko podložnije hidrolizi. Treće, komplementarna baza adeninu

nije timin, kao što je slučaj kod DNA, nego je uracil, koji je nemetilirana forma timina. Poput

DNA, biološki najaktivnije RNA poput mRNA, t RNA, rRna i druge nekodne RNA, sadrže

sekvence komplementarne sebi koje omogućavaju dijelovima RNA da se dijele i uparuju sa

samom sobom. Strukturalna analiza ovih RNA je otkrila da su one veoma kompleksno

strukturirane. Za razliku od DNA, ove strukture se ne sadrže iz drugih dvostrukih zavojnica,

već od nakupina kratkih zavojnica spojenih zajedno u strukture dosta slične bjelančevinama.

Na ovaj način, molekule RNA mogu biti podvrgnute kemijskoj katalizi, poput enzima. Na

primjer, proučavanje strukture ribozima- enzima koji katalizira formiranje peptdine veze

otkriva da je njegovo aktivno mjesto sastavljeno u potpunosti iz RNA

• NEUROTRANSMITERI


Zbog svoje važne uloge u stvaranju neurotransmitera, niska razina magnezija može ostaviti osjećaj tjeskobe, stresa i razdražljivosti. Neurotransmiteri su kemijski spojevi koje se nalaze u mozgu i pomažu živcima da međusobno komuniciraju pa je anksioznost jedan od najvećih simptoma nedostatka magnezija.


Oni pomažu našem tijelu da regulira različita ponašanja, poput spavanja, obrazaca razmišljanja, raspoloženja i još mnogo toga. Niska razina magnezija može rezultirati različitim poremećajima raspoloženja, uključujući anksioznost, depresiju, razdražljivost i zbunjenost. Upravo je zato važno ispitati i te vrijednosti kada kod sebe uočimo simptome anksioznosti ili depresije.


 • REGULIRA ELEKTROLITE

Kad je razina magnezija u stanicama preniska, povećava se propusnost membrane za kalij, natrij i kalcij, a to podiže razinu podražljivosti živčanih stanica i povećava rizik pojave grčeva u mišićima.Magnezij ima stabilizirajući učinak na staničnu membranu zbog čega može pomoći smanjenju podražljivosti živčanih stanica, odnosno izbjegavanju grčeva u mišićima.

• UPALA

Magnezij klorid sadrži najveći koncentrat magnezija, čak više od 95% magnezijevog klorida, a poznat je po brojnim dobrobitima za ljudski organizam. 95% magnezijevog klorida sadrži derivat morske soli, potpuno je prirodan i ekološki čist proizvod, koji se dobiva iz morskih dubina.Iako je svima poznato da Magnezij u tabletama djeluje na upalu mišića, manje je poznato da magnezij klorid zapravo najbolje djeluje na opuštanje mišića, uklanjanje boli i grčeva.

Bitno je reći da se magnezij preko kože brže apsorbira i ima bolji i jači utjecaj na opuštanje mišića te ulazak u krvotok. Kupanje u kadi i slično ali i ostali izvori nisu nimalo losi ovo je ako z

• IMUNOLOŠKI SUSTAV

Utjecaj magnezija usko je vezan i za imunološki sustav i to i za specifični i nespecifični imunološki odgovor, a pomaže i pri radu živčanih stanica i stanica srčanog mišića. Prednosti magnezija ogledaju se također u kontroli šećera u krvi, kao i krvnog tlaka.

• ANTIKOAGULACIJA

U kombinaciji s vitaminom B6 magnezij se koristi u terapiji predeklampsije i eklampsije u trudnoći, može se koristiti kao lijek za žgaravicu i za snižavanje razine fosfata u bolesnika na dijalizi.


Značajna istraživanja pokazala su da je terapija magnezijem korisna u liječenju bolesti srca i krvnih žila jer pospješuje njihovu protočnost i smanjuje rizik nastanka krvnih ugrušaka

• ANTIOKSIDANTNA OBRANA

• FUNKCIJA SRCA

• AKTIVIRA VITAMIN D

• FUNKCIJA ENDOTELA

• KRVNI TLAK

• OSJETLJIVOST NA INZULIN

• HORMONI ŠTITNJAČE

⚫ PROIZVODNJA TESTOSTERONA

• OKSIDACIJA MASTI


Magnezij vam pomaže da spavate

Magnezij smiruje vaš um.

Magnezij smanjuje grčeve mišića

Magnezij ublažava glavobolju

Magnezij jača kosti

Magnezij snižava krvni tlak

Magnezij je uključen u više od 600

enzimske reakcije u tijelu i

vjerojatno ne dobivate dovoljno.
Anorganski oblici magnezija su primjerice:


 • magnezij oksid

 • magnezij karbonat

 • magnezij sulfat

 • magnezij kloridOrganski oblici magnezija su primjerice:


 • magnezij citrat

 • magnezij malat

 • magnezij taurat

 • magnezij glicinat


 • magnezij oksid -

 • Magnezij klorid

 • Magnezij citrat

 • Ovaj oblik za razliku od prethodna dva ima značajno bolju apsorpciju, ali i dalje slabu bioraspoloživost.

Magnezij citrat u kemijskom smislu znači magnezijeva sol limunske kiseline. To ne znači da je preparat kisel – kiselost je izgubljena upravo spajanjem sa magnezijem.


Cijene na tržištu dosta variraju, ali su u pravilu preparati magnezij citrata skuplji od magnezij klorida i oksida. Dolazi u obliku tableta, kapsula, granula i šumećih tableta.


Manje su izražene probavne nuspojave što ga čini boljim od prethodno spomenutih oblika.

magnezij klorid


 • magnezijev malat idealan za sportaše

Ovaj oblik u kemijskom smislu znači magnezijeva sol jabučne kiseline. Jabučna kiselina je prirodna voćna kiselina koja je prisutna u većini stanica u tijelu i sastavni je dio brojnih eznima ključnih za proizvodnju energije.Mg malat je oblik magnezija koji ima visoku razinu bioraspoloživosti, brzo se razgrađuje te posjeduje sve prednosti kako magnezija tako i jabučne kiseline.

Magnezij malat najbolje je uzimati kad je potrebna brza i efikasnu nadoknadu magnezija. To su sportaši i osobe koje imaju učestale grčeve. Najbolji je izbor kod fibromialgija (kronične boli). • Magnezijev taurat za kardiovaskularni sustav


Magnezij je u ovom obliku vezan za aminokiselinu taurin. Oblici magnezija vezani za aminokiseline su veoma prihvatljivi upravo zbog njihovog svojstva lakšeg prodiranja u različita tkiva u organizmu.

Magnezij taurat se smatra najboljim oblikom magnezija za tegobe kardiovaskularnog sustava, posebice aritmije i visokog krvnog tlaka. Magnezij i taurin zajedno stabiliziraju stanične membrane, smiruju neuromuskularne podražaje, snižavaju krvni tlak, poboljšavaju kontrakcije srčanog mišića te djeluju protiv zgrušavanja krvi i stvaranja tromboze.

Često dolazi u kombinaciji sa B6 vitaminom jer niske razine vitamina B6 iscrpljuju magnezij i taurin u tijelu • Magnezij glicinat – zbogom stresu i zdravo bolji san koji vam stalno preporučujem

Još jedan oblik magnezija vezan na aminokiselinu, a ovom slučaju riječ je o strukturno najmanjoj aminokiselini koje se zove glicin. Kao takav magnezij puno lakše prodire u tkiva živčanog sustava kao i u sva ostala tkiva.


Ovaj kelirani oblik magnezija apsorbira se u različitim dijelovima probavnog sustava te se smatra jednim od najučinkovitijih oblika magnezija.


Magnezij glicinat izravno se apsorbira i transportira putem dipeptidnog kanala koji se obično koristi za apsorpciju peptida. Apsorpcija minerala u tom obliku učinkovitija je u odnosu na minerale koji su u obliku kationa, porijeklom iz anorganskih ili organskih soli, budući da se apsorbiraju izravno putem dipeptidnog kanala.


Kao i u ostalim organskim oblicima magnezija, smanjen je laksativan učinak te tako teže dolazi do pojave proljeva.


Budući da i magnezij i glicin imaju opuštajući i umirujući učinak, ova kombinacija je najbolji oblik magnezija za postizanje mentalne opuštenosti i relaksacije: kod nesanice, nervoze, stresa, anksioznosti… Koristi se i za uspješno smanjenje kronične boli te napetosti (hipertonusa) mišića.


Magnezij glicinat se koristi i za odvijanje kvalitetne mišićne kontrakcije kod sportaša i osoba koje se pojačano bave fzičkom aktivnošću.


Također ga mogu primjenjivati i žene za vrijeme mjesečnice kako bi se umanjila pojava grčenja koja može otežati protok krvi i pojačati osjećaj boli.


Preporučene doze

Preporučene dnevne doze odnose se na zdrave osobe, te se razlikuju a muškarce i žene te je različit prema starosti osobe.


Izvori magnezija

Magnezij je prisutan u velikom broju namirnica. Načelno, sve namirnice koje sadrže dijetalna vlakna bogate su i magnezijem, Primjerice, špinat, lanene sjemenke, kakao, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice su dobri izvori magnezija. Također, mineralna voda također može biti izvor magnezija, a količine ovog minerala u vodi su u rasponu 1 mg/L do više od 120 mg/L. Prosječno 30-40% hranom unesenog magnezija tijelo uspije apsorbirati.


Među najboljim izvorima magnezija su bademi, špinat, indijski oraščići, kikiriki, sojino mlijeko, grah, avokado, krumpir, riža, jogurt, zobene pahuljice, banana i losos.Magnezij kao dodatak prehrani

Kao dodatak prehrani, magnezij je dostupan u više oblika, a najčešći su magnezij oksid, magnezij citrat i magnezij klorid. Oblici se razliku prema apsorpciji: onaj oblik koji se bolje otapa u tekućini će se i bolje apsorbirati u crijevima, od oblika koji je slabije topiv.


Primjerice, magnezij u obliku orotata, aspartata, citrata, laktata i klorida se puno bolje apsorbira i ima bolju biodostupnost (količina magnezija u dodatku prehrani koji ljudski probavni sustav može probaviti i iskoristiti za staničnu aktivnost i zdravlje) od magnezija u obliku oksida i sulfata. Magnezij se u organizmu ne apsorbira lako, pa se njegova iskoristivost povećava ako ga je pridoda nekoj transportnoj supstanci. Zbog toga, sve češće se proizvodi tzv. kelirani magnezij, pridodan nekoj organskoj ili aminokiselini, čime se povećava mogućnost njegove apsorpcije.Znanstveni dokazi o utjecaju

magnezija na sportske izvedbe

Zbog uloge magnezija u sintezi ATP-a te njegova doprinosa u

održavanju normalne funkcije mišića i razine glukoze u krvi

magnezij se istražuje kao potencijalno ergogeno sredstvo

(2). Nekoliko je istraživanja pokazalo da je sportska izvedba

povezana s razinom magnezija u serumu kod starijih osoba i

sportaša. U randomizirano kliničko istraživanje iz 2006. go￾dine bilo je uključeno 30 zdravih osoba dobi između 18 i 22

godine. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine: prva je unosi￾la magnezij u obliku dodatka prehrani (magnezijev sulfat u

dozi od 10 mg/kg/dan), druga je skupina uz unos magnezi￾ja u obliku dodatka prehrani trenirala taekwondo (90 − 120

min 5 dana u tjednu), a treća je samo trenirala taekwondo.

Istraživanje je trajalo 4 tjedna, a rezultat testa trčanja na 20

m (engl. Shuttle-Run test) pokazao je da unos magnezija u

obliku dodatka prehrani poboljšava performance tako što

smanjuje akumulaciju laktata, a to su prije pokazala i istra￾živanja na životinjama (18).

U jednom je istraživanju sudjelovalo 26 sportaša koji su vodili

dnevnik prehrane tijekom 7 dana. Rezultati su pokazali da su

sportaši unosili manje magnezija nego što je to preporučeno,

što je u skladu s rezultatima drugih sličnih istraživanja. Tako￾đer, u njihovoj je prehrani odnos kalcija i magnezija bio po￾većan, što može dovesti do smanjene apsorpcije magnezija.

Dodatno je zabilježeno da je veći unos magnezija povezan s

boljom fleksijom trupa, rotacijom, dinamometrijom šake, re￾zultatima skoka i svim rezultatima izokinetičkih testova sna￾ge (19). U randomiziranome, dvostruko slijepom, ukriženom

istraživanju kontroliranom placebom, u kojem je sudjelovalo

13 sportaša, rezultati su pokazali da je unos magnezija u obli￾ku dodatka prehrani povezan s boljom tjelesnom izvedbom.

U tom se istraživanju ispitivalo djelovanje akutnog i kronič￾nog unosa magnezija u usporedbi s placebom, a ispitanici su

bili podijeljeni u 2 skupine. Prva skupina unosila je magne￾zij akutnim unosom (tijekom tjedan dana), a zatim je unosi￾la placebo (kukuruzno brašno) s razmakom od tjedan dana

(engl. washout period). Druga je skupina unosila magnezij

kroničnim unosom (tijekom 4 tjedna), a placebo jednako kao

i prva skupina. U drugom dijelu istraživanja grupe su zamije￾njene. Ispitanici su unosili ukupno 300 mg magnezijeva citra￾ta na dan podijeljeno u 4 kapsule. Na dane kada testiranje nije provođeno kapsule su unosili jednoliko raspoređene tijekom dana, no u dane testiranja unijeli su ukupnu dozu 3 sata prije testiranja. Rezultati su pokazali da akutni unos magnezija u obliku dodatka prehrani pridonosi snazi i sili pri dizanju ute￾ga na klupi (engl. bench press), što je u skladu s rezultatima

prijašnjih istraživanja. Također, akutni unos magnezija rezul￾tirao je sniženim sistoličkim i dijastoličkim krvnim tlakom

u mirovanju. Ovo je istraživanje pokazalo da dugotrajni do￾datni unos magnezija u obliku dodatka prehrani ne utječe na

tjelesnu izvedbu sportaša koji ga unose u odgovarajućim koli￾činama. Međutim, uzmu li sportaši magnezij prije intenzivne tjelovježbe, on će povoljno djelovati na njihovu izvedbu (20).

Ispitanici istraživanja o utjecaju magnezija na sportsku

izvedbu uglavnom su bili mladi, aktivni ljudi. Međutim, po￾stoji i nekoliko istraživanja na starijim osobama. Ono objav￾ljeno 2006. godine u Italiji pokazalo je da je razina magnezi￾ja u serumu pozitivno povezana s radom mišića kod starijih

osoba (21). Dobrobit primjene magnezija u obliku dodatka

prehrani kod osoba starije dobi pokazalo je još jedno talijan￾sko istraživanje u kojem je sudjelovalo 139 žena starijih od

65 godina. Ispitanice su podijeljene u dvije skupine. Prva je

tijekom 12 tjedana jedanput na dan unosila magnezijev ok￾sid u količini od 900 mg, što odgovara količini od 300 mg

biološki iskoristivog magnezija. Druga skupina nije dobivala

dodatak prehrani. Skupina koja je unosila magnezij postigla

je dvostruko bolje rezultate na testovima tjelesne sposobno￾sti (engl. Short Physical Performance Battery – SPPB) u us￾poredbi s kontrolnom skupinom (22).

U literaturi su prisutni i neki oprečni rezultati utjecaja ma￾gnezija na sportsku izvedbu. Rezultate istraživanja u ko￾jem dodatno uzimanje magnezija nije utjecalo na sportsku

izvedbu možda valja pripisati različitim statusima magne￾zija u ispitanika. Mnoga istraživanja nisu procjenjivala po￾četni status magnezija u organizmu. Stoga je moguće da

unos magnezija u obliku dodatka prehrani pozitivno djeluje

samo kod ispitanika s nedostatkom magnezija (17). Primje￾rice, istraživanje u kojem su sudjelovali trkači maratona s

prikladnim statusom magnezija u organizmu pokazalo je

da ispitanici nisu imali koristi od unosa 365 mg magnezija

u obliku dodatka prehrani (23). No, možda su za poboljšanje

tjelesne izvedbe pri ovako napornoj tjelesnoj aktivnosti po￾trebne više doze magnezija.


Praktične smjernice o primjeni

magnezija u tjelesno aktivnih osoba

Zbog različitih dizajna istraživanja koja su se bavila prouča￾vanjem utjecaja unosa magnezija u obliku dodatka prehrani

na sportsku izvedbu zasad nema konačnih smjernica o nje￾govoj primjeni u tjelesno aktivnih osoba. Pozitivan učinak

primijećen je pri primjeni različitih kemijskih oblika magnezija (magnezijeva oksida (22), citrata (20), sulfata (18),

glukonata (24), apartata (25) i pikolinata (26)). Primijenjene

doze kretale su se između 250 i 900 mg, a rijetko se davao

magnezij s obzirom na tjelesnu masu ispitanika. U istraži￾vanjima najčešće nije opisano vrijeme unosa, osim u istra￾živanju s magnezijevim glukonatom (24), gdje se magnezij

unosio uz obroke (za doručak, ručak, večeru i večernji zalo￾gaj) te istraživanju s magnezijevim citratom koji je pokazao

pozitivan učinak na tjelesnu izvedbu unesen 3 sata prije testiranja .


Zaključak

Unatoč važnoj ulozi koju magnezij ima u sintezi ATP-a, o

adekvatnoj razini magnezija kod sportaša često se ne vodi

računa. Potrebe za magnezijem potencijalno rastu tijekom

tjelesne aktivnosti, stoga pretpostavljamo da tjelesno aktivine osobe možda imaju povećane potrebe za magnezijem u

usporedbi s tjelesno neaktivnim osobama kako bi zadržale

optimalnu tjelesnu izvedbu.

Također, literatura pokazuje da sportaši često ne unose doovoljno magnezija prehranom. Rezultati nekih dosad objavljenih ljenih istraživanja govore da neadekvatan status magnezija kod osoba koje sudjeluju u anaerobnim treninzima snage može dovesti do smanjene izdržljivosti, dok je pri aerobnoj tjelesnoj aktivnosti veći unos magnezija povezan s boljom kardiorespiratornom funkcijom. Zato je prijeko potrebno

voditi računa o statusu magnezija u organizmu i, ovisno o

potrebi, primijeniti ga u obliku dodatka prehrani. Kako bi se

došlo do definitivnih zaključaka o mogućem utjecaju unosa preparata magnezija na sportsku izvedbu, potrebna su

daljnja istraživanja s većim brojem ispitanika i prethodnim

određivanjem statusa magnezija u organizmu sportaša


LITERATURA

1. Schwalfenberg GK, Genuis SJ. The Importance of Magnesium in

Clinical Healthcare. Scientifica (Cairo) 2017;2017:4179326. DOI:

10.1155/2017/4179326.

2. Volpe SL. Magnesium in disease prevention and overall health.

Adv Nutr 2013;4:378S–83S. DOI: 10.3945/an.112.003483.

3. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and

Allergies), 2015. Scientific Opinion on Dietary Reference Values

for magnesium. EFSA Journal 2015;13:4186. Dostupno na: https://

7. 2019.

4. Uredba (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25.

listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, izmjeni ured￾ba (EZ) br. 1924/2006 i (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamen￾ta i Vijeća te o stavljanju izvan snage Direktive Komisije 87/250/

EEZ, Direktive Vijeća 90/496/EEZ, Direktive Komisije 1999/10/

EZ, Direktive 2000/13/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, direk￾tiva Komisije 2002/67/EZ i 2008/5/EZ i Uredbe Komisije (EZ) br.

608/2004. Dostupno na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/

HR/ALL/?uri=CELEX%3A32011R1169. Datum pristupa: 4. 7. 2019.

5. Narodne novine. Pravilnik o tvarima koje se mogu dodavati hrani

i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani

zabranjeno ili ograničeno. Zagreb: Narodne novine br. 160/2013.

Dostupno na: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbe￾ni/2013_12_160_3359.html. Datum pristupa: 4. 7. 2019.

6. Hermes Sales C, Azevedo Nascimento D, Queiroz Medeiros AC

i sur. There is chronic latent magnesium deficiency in apparent

ly healthy university students. Nutr Hosp 2014;30:200–4. DOI:

10.3305/nh.2014.30.1.7510.

7. de Baaij JH, Hoenderop JG, Bindels RJ. Magnesium in man: Im￾plications for health and disease. Physiol Rev 2015;95:1–46. DOI:

10.1152/physrev.00012.2014.

8. Schuchardt JP, Hahn A. Intestinal Absorption and Factors Influ￾encing Bioavailability of Magnesium-An Update. Curr Nutr Food

Sci 2017;13:260–78. DOI: 10.2174/1573401313666170427162740.

9. Quamme GA. Recent developments in intestinal magnesium ab￾sorption. Curr Opin Gastroenterol 2008;24:230–5. DOI: 10.1097/

MOG.0b013e3282f37b59.

10. Vormann J. Magnesium: Nutrition and metabolism. Mol Aspects

Med 2003;24:27−37.

11. Lindberg JS, Zobitz MM, Poindexter JR, Pak CY. Magnesium bio￾availability from magnesium citrate and magnesium oxide. J Am

Coll Nutr 1990;9:48–55.

12. Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and

Therapy. Nutrients 2015;7:8199–226. DOI: 10.3390/nu7095388.

13. Walker AF, Marakis G, Christie S, Byng M. Mg citrate found more

bioavailable than other Mg preparations in a randomised, dou￾ble-blind study. Magnes Res 2003;16:183–91.

14. Kappeler D, Heimbeck I, Herpich C i sur. Higher bioavailability of

magnesium citrate as compared to magnesium oxide shown by

evaluation of urinary excretion and serum levels after single-dose

administration in a randomized cross-over study. BMC Nutr

2017;3:7. DOI 10.1186/s40795-016-0121-3.

15. Abraham GE, Schwartz UD, Lubran MM. Effect of vitamin B-6 on

plasma and red blood cell magnesium levels in premenopausal

women. Ann Clin Lab Sci 1981;11(4):333–6.


17. Nielsen FH, Lukaski HC. Update on the relationship between mag￾nesium and exercise. Magnes Res 2006;19:180–9.

18. Cinar V, Nizamlioğlu M, Moğulkoc R. The effect of magnesium

supplementation on lactate levels of sportsmen and sedanter. Acta

Physiol Hung 2006;93:137–44. DOI: 10.1556/APhysiol.93.2006.2-3.4.

19. Santos DA, Matias CN, Monteiro CP i sur. Magnesium intake is as￾sociated with strength performance in elite basketball, handball

and volleyball players. Magnes Res 2011;24:215–9. DOI: 10.1684/

mrh.2011.0290.

20. Kass LS, Poeira F. The effect of acute vs chronic magnesium sup￾plementation on exercise and recovery on resistance exercise,

blood pressure and total peripheral resistance on normotensive

adults. J Int Soc Sports Nutr 2015;12:19. DOI: 10.1186/s12970-015-

0081-z. [Ispravak objavljen u: J Int Soc Sports Nutr 2018;15:36. DOI:

10.1186/s12970-018-0239-6.]

21. Dominguez LJ, Barbagallo M, Lauretani F i sur. Magnesium and

muscle performance in older persons: the InCHIANTI study. Am J

Clin Nutr 2006;84:419–26. DOI: 10.1093/ajcn/84.1.419.16. Zhang Y, Xun P, Wang R, Mao L, He K. Can Magnesium Enhance Ex￾


22. Veronese N, Berton L, Carraro S i sur. Effect of oral magnesium

supplementation on physical performance in healthy elderly

women involved in a weekly exercise program: a randomized

controlled trial. Am J Clin Nutr 2014;100:974–81. DOI: 10.3945/

ajcn.113.080168.

23. Terblanche S, Noakes TD, Dennis SC, Marais D, Eckert M. Failure of

magnesium supplementation to influence marathon running per￾formance or recovery in magnesium-replete subjects. Int J Sports

Nutr 1992;2:154–64.

24. Lukaski HC, Nielsen FH. Dietary magnesium depletion affects

metabolic responses during submaximal exercise in postmeno￾pausal women. J Nutr 2002;132:930–5. DOI: 10.1093/jn/132.5.930.

25. Kawabe N, Suzuki M, Machida K, Shiota M. Magnesium metab￾olism after a full-marathon race. Jap J Phys Fitness Sports Med

1998;47:221–30. DOI: 10.7600/jspfsm1949.47.221.

26. Westmoreland D, Porta S, Bacher H i sur. The effect of magnesium

supplementation on exercise-induced plasma magnesium shifts

and lactic acid accumulation in female youths. Trace Elem Electro

2004;21:95–8. DOI: 10.5414/TEP21095.
168 views0 comments

Comments


bottom of page