top of page
Search

Kada je vrijeme da počnete nositi pojas za dizanje utega?

( a ne nositi pojas kao modni dodatak po teretani)Da bismo u potpunosti odgovorili na ovo pitanje, potrebno je razumjeti ova dva pojma:


– Kada biste trebali početi nositi pojas za dizanje utega na svom putu treninga snage i


Da budem detaljan, odgovoriti ću odgovore na češća pitanja o pojasu za dizanje utega.


Prije nego što možete znati kada nositi pojas za dizanje utega, morate znati što pojas za dizanje utega radi.


PRVO PROVJERITI SVOJU MEHANIKU VJEŽBI !

Pojasevi za dizanje utega dosta pomaze.On će vam omogućiti da podignete veću težinu nego što biste inače mogli podnijeti povećavajući svoju sposobnost korištenja abdomenih mišića. Važno je jer je stavljanje veće težine na leđa nego što ostatak tijela može podnijeti,to je recept za katastrofu. Naime, ispupčeni diskovi, povučeni mišići i pokidani ligamenti.


Tipično, kod dobro uvježbanog dizača utega abdomeni mišići su ograničavajući čimbenik u dizanju poput mrtvog dizanja ili čučnjeva. To je zato što je torzo kroz koji vaše noge prenose silu na uteg (vaš abdomeni dio i kralježnica) ne dopušta učinkovit prijenos energije onda nećete moći podići što je više moguće. Nošenje pojasa za dizanje utega u ovom scenariju odmah poboljšava prijenos sile.Podiže se veća težina jer imate potporu remena na lumbalnom djelu tijela, sto dosta pomaže.


Kod pocetnika može postojati mnoštvo mišića koji su ograničavajući čimbenik u samome početku sto je i logično.

Nošenje pojasa za dizanje utega u ovoj situaciji može vam omogućiti da dođete u položaj iz kojeg ostatak vašeg tijela nije dovoljno jak da biste se mogli sigurno trenirati ili naučiti sami pokret pojedine vježbe.Kao i uvijek uz dobar trening snage, prije svega naučite izvrsnu mehaniku prije nego pokušate povećati tezinu koju jos ne možete podići.


KADA STAVITI POJAS ?

Nakon što ste sigurni da imate izvrsnu mehaniku, morate znati kada trebate staviti pojas.

Prvo, trebali biste znati s kojim vježbama pojas može pomoći. To su vježbe u kojima se sila prenosi s nogu kroz trup, te vježbe u kojima će maksimalna stabilnost abdomenih mišića pridonijeti podizanju. Najčešće vježbe za trening snage bit će varijacije čučnjeva, varijacije mrtvog dizanja i potisak iznad glave.Drugo, morate znati kada na treningu nositi pojas za dizanje utega.Ako mišići i lumbalni dio nije jos dovoljno jak ili u formi trebali biste nositi pojas za dizanje utega kada čučite ili radite mrtvo dizanje iznad 60% vašeg 1RM. Također bi trebali nositi pojas za dizanje utega kada dižete iznad 7 RPE. Možda dižete samo 50% svog 1RM, ali ako je to AMRAP set (RPE 10) bit će od velike pomoći nositi pojas za dizanje utega kako biste dobili više ponavljanja jer će vaš abdomeni dio najvjerojatnije biti ograničavajući faktor.


KAKO KORISTITI POJAS ZA DIZANJE UTEGA

Pojas za dizanje utega trebao bi biti smješten u mekom dijelu između kukova i rebara gdje vaš trbuh ima najveći opseg. Pojaseve za dizanje utega treba nositi vrlo čvrsto.

Uskoro video na tik tok i Ig profilu sa objasnjenjem !!Da biste maksimalno povećali učinkovitost pojasa, morate udahnuti veliki dah u trbuh i gurnuti trbuh prema pojasu što je jače moguće. Zamislite da pokušavate otkinuti pojas samo pomoću trbuha. Ako je remen zategnut i snažno ga pritisnete, obično ćete čuti kako se koža (ako remen nije kožni, nabavite pravi remen) savija. To je jako dobar zvuk i gledajte da remen bude od koze, ne štedi na tom proizvodu!!


KOJI POJAS ZA DIZANJE UTEGA ?

Napraviti cu detaljan članak koji pojas za dizanje utega trebate nabaviti, sada cu vam dati osnovne i kratke informacije.
Za većinu muškaraca najbolji je pojas za dizanje utega debljine 10 mm i širine 10 cm . Deblji od 10 mm nisu potrebni, a nije potrebna ni opcija dvostruke kanice.


Za ljude manjeg okvira, većinu žena, najbolji je pojas za dizanje utega debljine 10 mm i širine 7 cm. Ako je pojas preširok, zabijat će vam se u bokove/rebra i ometati vas tijekom dizanja.

Pojasevi za dizanje utega su sjajni. Oni će vam omogućiti da podignete više težine u čučnju i mrtvom dizanju sa više ponavljanja. Ali ovo nije nacin za zanemarivanje osnova treninga Zašto? Jer možda imate luksuz da nosite pojas za dizanje utega u teretani, ali ga ne nosite uvijek u normalnom životu ( iako bi to bilo nevjerojatno nenormalno).


Nosite pojas za dizanje utega kako biste lakše trenirali ostatak tijela. Slijedite dobar temeljni program treninga, i periodizacije kako biste zaštitili svoj lumbalni dio. Trenirajte mišiće proporcionalno, core i lumbalni dio, gluteus kao najveci mišić koji nije dizajniran za sjedenje nego trcanje i hodanje! Osobno meni je vjezba hip thrust podigla cucanj i deadlift za skoro 40 kilograma na obje vježbe cucanj i deadlift. Sumo Dead lift bez remena 290 kg, sa remenom i opremom 310 kg, konvencionalni deadlift bez remena 280 kg, sa remenom 290 kg, pomaze i rekordima i vjezbama gdje stvarno preko 60 % opterecenja je potrebno radi vlastite sigurnosti. Ali koja je moja poanta remen sam tek poceo koristiti prosle godine,a treniram 12 godina !! Pustite da se dijelo proporcionalno izgradi, naucite dobru tehniku disanja vjerujte mi nece vam trebati remen jedino ako niste pro sportaš koji zivi od dizanja. Onda to ima smisla


Citamo se uskoro


Marko coach

Prijave za online vodstvo su na :

50% na novi 8 tjedni plan za masu i definiciju 50% popusta na 12 i 24 tjedna od mene osobno prehrane i treninga

👨‍💻 faza definicije 👨‍💻 bulking faza 👨‍💻 pomoć oko prehrane i suplementacije 👨‍💻 pripreme za razna natjecanja 👨‍💻 booty Builder program za cure

👨‍💻 regulacija vode u organizmu sa prehranom 👨‍💻 neograničena online podrška za na moje klijente

Follow Ig - tiktok @markodrcic


726 views0 comments

Comments


bottom of page