top of page
Search

Da li trčanje utječe na rezultate u bodybuildingu?

Još u ranim 80-ima tek kada su otkrivali prednosti kardio treninga. Imali su 3 opcije: biciklizam, Schwinn sobni bicikl ili trčanje. Trčanje je u početku bilo najučinkovitije. Ubrzo su otkrivali da bi to moglo biti previše dobra stvar. Previše, prečesto ili, prebrzim tempom gubite mišiće i sada misicna masa. Ako ste veliki bodybuilder (preko 120 kg/264lbs) to će vas slomiti, vase tijelo ako ne trenirate na taj nacin i ne prakticira mehaniku trcanja i istezanja nikada nece biti funkcioninalno na taj nacin.Za lakšeg bodybuildera pri ispravnom tempu i pravilnom volumenu, to je metabolička čarolija,ali evo primjer mene osobno od osobe od 197 cm i 120 kilograma trcanje je i dalje lagano i poletno, prakticiram ga doslovno nekoliko puta tjedno!!

Opcenito za profesionalne bodybuildere previše je traumatično za tijelo da biste trčali ako imate puno misica .Hodanje će biti dovoljan kardio za velikog bodybuildera ako ne prakticira hibrid sistem treninga kao ja i prikladan je za pocetnike i slicno Ako ste malo veći, morate biti vrlo oprezni. Malo stvarno ide daleko u smislu sagorijevanja masti. Mišljenja sam da dva do tri trčanja od 20 do 30 minuta tjedno dobro funkcioniraju kod većine ljudi ali naravno ne kod svakoga. Rekao bih da je učinak sagorijevanja masti 2-3 dana tjedno sporog trčanja jednak svakodnevnom konvencionalnom kardio treningu.Iz promatranja drugih i iz vlastitog osobnog iskustva, ako svakodnevno trčiš, tvoj metabolizam se prilagođava. Zbog toga vidite dosta trkača s prekomjernom težinom. Jednom tjedno je SAVRŠENO ?

Kada malo bolje razmislim pitanje u naslovu je malo nejasno ali prilagođeno za vas da shvatite . Bolje bi bilo postavljeno zapravo kao utječe li trčanje na dobivanje mišića...ili mišićne mase? To je točno pitanje.

Odgovor je i Da i Ne.


Da, ako smanjite unos proteina i plan prehrane prema vježbama za izgradnju izdržljivosti i izdržljivosti, tada ćete izgubiti nešto mišićne mase.
NE Ako održavate isti unos proteina i nastavite trčati i trenirati s utezima zajedno, dobit ćete zdrave mišiće s izdržljivošću za vježbanje i više ponavljanja jos vise kondicije i funkcije!


Bit ćete spremni za crossfit ?


Sve se svodi na vaš cilj. Ako se pripremate za maraton i nemate konkurenciju u bližoj budućnosti onda se možete igrati s mišićnom masom izvan sezone.


Ali stroga dijeta je potrebna i to je najizrazitija točka jer će vaše tijelo biti pod šokom i trebat će vam prehrana i vrijeme da se prilagodi, prilagodba na samo trcanje i taj nacin treninga!!

Ako trčite, vaše tijelo koristi energiju koju ste uzeli u obliku hrane. A ako niste uzimali hranu tada će se pohranjena energija koja je u obliku masti iskoristiti da vam da energiju za trčanje.*Pretpostavimo da niste uzeli hranu i također nemate masnoće (pohranjene energije) što će se onda dogoditi?


U tom slučaju nećete moći trčati? Ne, ako nastavite trčati, vaši mišići/proteini će se koristiti za proizvodnju energije koja će vam pomoći da trčite ili radite bilo koji posao koji radite. ( naravno ne tako 2 tjedna ) U tom slučaju ćete početi gubiti mišiće. Tijelo ima nevjerojatne funkcije preživljavanja ali naravno zdrav razum i matematika - nutrijenti dovode do vrhunskih rezultata. U bilo kojem smjeru da odem sve sve svodi i dalje na prehranu i tajming oko prehrane i treninga- odmor i regeneracije !!Odgovor za kraj!!


Naravno da nece uništiti misicnu masu/ bulking fazu cak ni kod ectomorpha jer ako jedes dovoljno brzih i sporih ugljikohidrata nakon trcanja,hiit treninga ili cardija, u pravom vremenu pojedes odredjene aminokiseline /namjernice mozes imati samo jos veci benefit.


Citamo se uskoro


Marko638 views0 comments

Comments


bottom of page